Dagen till ära jobbade vi båda full dag, vilket gick bra och var egentligen ganska händelselöst. Vi försökte prata lite med Tom och Mariann om midsommar, men förstod snabbt att det inte är någon stor tradition som midsommar i Sverige är. Här firar alla lite halvt sporadiskt. Eftersom Freja hade varit så tankspridd i några dagar tyckte vår Tom att vi båda skulle följa med ut på djuphavsfiske, tre timmar på kvällen, för att tänka på något annat. På vår arbetsplats erbjuder vi nämligen djuphavsfiske varje kväll till turister. Det man då gör är att pilka efter torsk, kolja eller sej. Det kan hända att man får en stenbit och någon har tydligen lyckats få en hälleflundra någon gång. Matilda var lite skeptisk och ville gärna smaka römmegröt istället, men Freja lyckades, med lite övertalning och löften om att laga römmegröt en annan dag, få med sig Matilda på fiske.
Det började riktigt bra då vi gick ut med båten, utrustad med gps och ekolod. Ekolodet visar var det finns fisk så att gästerna förhoppningsvis inte ska behöva betala i onödan. Väldigt häftigt! Vi började pilka snällt med Tom som instruktör och våra slutsatser är ungefär:
Det är väldigt jobbigt att pilka då man får mjölksyra i armarna
Att det går väldigt hög sjö så att man måste hålla i sig i relingen är inte det minsta fördelaktigt.
Även de så kallade ”småfiskarna” känns som fullvuxna valar när man ska dra upp dem på båten.
Freja fiskade, med stora problem och hjälp från Tom, en helt okej sej, medan Matilda galant tog upp en liten torsk med egen kraft. Eftersom det blåste väldigt mycket var det höga vågor och kallt. Vi får ju följa med på de här fisketurerna varje dag om vi vill, vilket ledde till det bekväma alternativet, sitta inne i hytten och värma sig och lyssna på Dire Straits. Riktigt mysigt, fram till att Matilda försiktigt men med eftertryck säger ”Nu vill jag hem”. Vår makaronimiddag gjorde sig tydligen inte särskilt bra som basföda före en båttur. Men Matilda klarade hela turen fint, utan att kräkas (enbart illamående) och slutsatsen var ungefär; Det är helt underbart att vara på land!
Det visade sig tyvärr att vi inte var de mästarna på att rensa fisk som vi trodde att vi var. Det fick vi surt erfara när Tom kom och suckade åt oss och visade med snabba vana rörelser hur man rensade fisk. Det gick på ca 20 sekunder för honom medan vi stod i ca 30 minuter för att få två, halvt demolerade, fiskfiléer.
Intressant norsk midsommar kan man lugnt säga och fisken har vi nu ätit upp och vi kan båda rekommendera ”Rutiga kokboken”. Den är helt fantastisk och det finns väldigt många bra recept för just torsk och sej (chillimarinerad sej är fantastiskt). Här lägger Freja in ett tack till den vänliga själ som gav henne den i studentgåva, för hon kommer nämligen inte ihåg vem det var.
To be continued…
Freja som storfiskare
Matilda som storfiskare
Alla kjempetorskar
Våra tappra försök till att rensa fisk
Urgh, lite äckligt. Är det inte enklare att köpa färdig filéad torsk än att först "halshugga" och sen sprätta upp den? Näe det verkar rent för pilligt för en fd grisaslaktare. Men livet är ju inte hur många dagar man mins, utan hur många man levt, eller var det tvärtom?
SvaraRaderaHär hemma har vi nu idag onsdag den 30/6 gått på SEMESTER! Men vi har stora hål i huset så vi kan inte lämna Falsterbo. Fast det gör inget, vädret är bra och Aldos glass är god.
Ha det bra, GP
Jag vill också fiska torsk!
SvaraRadera